<<Bahagian 2. Prinsip>>

Bab 13.
 
Tiga Bahan diharmonikan untuk perubahan  

 

"Mengapa terdapat awan di angkasa?"

"...mengapa Bumi memerlukan hujan?"


Kawal lawan dengan Sool(), hadapi diri dengan Yae() dan sekutukan semua dengan Do(), inilah Taekwondo. Maka anda, meletakkan keseluruhan diri dalam perubahan melalui gerakan kaki yang pantas bagi menyembunyikan alamiah dunia dan memadamkan lawan dari pandangan. Pada waktu yang sama, pastikan keseluruhan diri dalam ketenangan seperti kegelapan yang tidak kelam kabut, agar meletakkan diri dalam kesunyian dunia, yang merujuk kepada jalan Langit. Namun begitu, anda boleh menandingi lawan dengan kuasa yang kurang kerana anda menyerap segala perubahan yang dirancangnya, tidak melawannya, mengawalnya dari dalam, agar perubahan diri membawa kepada pemusnahan diri lawan. Maka lawan dimusnahkan oleh kuasa sendiri, yang merupakan jalan Bumi. Ini boleh didapati dalam tidak kehilangan diri semasa kembali ke posisi asal, iaitu mengikut jalan Manusia. 3 kaedah ini dikenali sebagai Langit, Bumi dan Manusia (Sam Jae) dan diajar sebagai asas setiap perubahan.

Komposisi harmoni Samjae, Langit, Bumi dan Manusia merupakan perubahan, tetapi disebabkan Samjae pada asalnya adalah satu, semua perubahan adalah satu. Manusia kerap membahagi dan membezakan untuk pengenalan, yang membawa kepada nod perubahan seperti rentak. Rentak merupakan formaliti yang mencirikan aliran perubahan. Setiap perubahan mempunyai aliran sementara dan masa rehat antara nod yang membentuk rentak.

Setiap perubahan mengimplikasikan bahawa sesuatu diubah. Dan bentuk perubahan mengandungi nod dan masa rehat. Maka, oleh kerana tindakan manusia berasal dari perubahan, ia turut mempunyai rentak. Semua pergerakan manusia mempunyai rentak. Adalah mustahil bagi anda, semasa mempraktikkan Taekwondo, untuk mengasingkan semua rentak dalam pergerakan. Anda juga berupaya mengatasi rentak gerakan biasa.

Namun begitu, gerakan merupakan ekspresi luaran semua perubahan dalam diri. Maka, anda perlu menangkap segala perubahan dalam diri lawan untuk menangkap rentak gerakannya.